3 Types vochtwerende gipsplaten - welke heb je nodig?

3 Types vochtwerende gipsplaten - welke heb je nodig?

3 Types vochtwerende gipsplaten - welke heb je nodig?

De ene vochtige ruimte is de andere niet, en net daarom kan je kiezen uit verschillende soorten vochtwerende gipsplaten. Afhankelijk van de toepassing en vochtwerende eisen, pas je de plaat toe die het beste bij je project past. Van standaard vochtwerende gipsplaat tot de meest extreme vochtwerende plaat, bij Siniat is er een gipsplaat voor elke behoefte. Laat onderstaand overzicht je leidraad zijn.

3 Types vochtwerende gipsplaten - welke heb je nodig?

Prégydro - standaard vochtwerende gipsplaat

Een ruimte met geringe blootstelling aan vocht afwerken? Of op zoek naar een degelijke plaat voor een badkamer? Dan is Prégydro uitermate geschikt, een standaard vochtwerende gipsplaat voor gebruik in vochtige ruimtes, en de favoriet voor badkamerrenovaties. Ideaal voor toepassingen in wand- en plafondsystemen in nieuwbouw- en renovatieprojecten en vooral bestemd voor gebruik in residentiële badkamers en andere ruimtes met matige vochtigheidsgraad. De Prégydro vochtwerende gipsplaat bestaat uit een geïmpregneerde gipskern voor een vertraagde vochtopname en is bekleed met groen karton. Deze gipsplaat is verkrijgbaar in verschillende diktes, lengtes en kantvormen, precies zoals je wenst.

Opsomming in Twee Kolommen

Wanneer gebruiken?

 • Badkamerrenovaties
 • Nieuwbouw en renovatie
 • Ruimtes met geringe blootstelling aan vocht (niet voor spatzones bij douche of bad)

Voordelen

 • Eenvoudig te plaatsen
 • Snel en perfect af te werken - beschikbaar met 4-AK
 • Type H2
Vocht-en schimmelwerende gipsplaat wAB met afgeschuinde kanten van Siniat

WAB - Laag tot extreem vocht-en schimmelwerende gipsplaat

Voor toepassingen met een hogere vochtigheid, is WAB (Wet Area Board) de oplossing. Dit is de specifieke vocht- en schimmelwerende gipsplaat voor ruimtes met een lage tot extreme blootstelling aan luchtvochtigheid. Hieronder vallen badkamers en natte ruimtes in de woningbouw, alsook zwembaden, industriële keukens, publieke doucheruimtes en andere commerciële toepassingen. WAB biedt een hoge weerstand tegen water, schimmel en zwam. Daarnaast presteert de vocht- en schimmelwerende gipsplaat ook als plafond- en wandsysteem uitstekend op het vlak van brandwerendheid, geluidsisolatie en stootvastheid. Overdekte buitenplafonds werk je ook perfect af met WAB vochtwerende gipsplaten. Op dit vlak maken we bij Siniat echt het verschil in vergelijking met andere spelers op de markt. We ontwikkelden een volledig systeem met specifieke WAB schroeven, WAB wapeningsband en WAB voegmiddel dat bestendig is tegen vocht. Een meerwaarde is de unieke waterbestendige en schimmelwerende gipssamenstelling en het speciaal ontwikkelde, waterafstotende glasvlies. Buitenplafonds volledig strak afwerken, was nog nooit zo eenvoudig.

WAB Toepassingen en Voordelen

Wanneer gebruiken?

 • WAB binnen
  Scheidingswanden, voorzetwanden en plafonds in industriële grootkeukens, ter hoogte van bad of douche zonder waterdicht vlies, collectieve en individuele douches, publieke sanitaire ruimten, (inpandige) zwembaden, labo’s, productiehallen in voedselindustrie, …
 • WAB buiten
  Beschutte plafonds van portieken, luifels, binnenplaatsen, balkons, carports, …

Voordelen

 • Kan direct worden betegeld en geschilderd in combinatie met een sealer
 • Beschut buitenplafond met glad oppervlak is eenvoudig te realiseren
 • Zeer hoge weerstand tegen wind, vocht en temperatuurschommelingen bij buitengebruik
 • Hoge stootvastheid
 • Met het juiste systeem zijn brandwerendheden van 60 minuten en een geluidsisolatiewaarde van >52dB mogelijk
Spouwplaat voor wind-en regendichting Weather Defence met volle kanten van Siniat

Weather Defence - extreem vochtwerende gipsplaat

Voor buitenprojecten is er Weather Defence, de strafste plaat in het segment van vochtwerende gipsplaten. Of je nu werkt aan gevelbekleding met hout, vezelcement, of gevelsteen, de Weather Defence gipsplaten bieden maximale en duurzame bescherming tegen vocht. Het maakt Weather Defence tot de perfecte gevelschil voor lichtgewicht constructies in hout- en staalskelet met het oog op het realiseren van brandveilige gevels. De Weather Defence gipsplaat is samengesteld uit hoogwaardige materialen die bestand zijn tegen vocht, regen en schimmel. Deze externe spouwplaat bestaat uit een sterk gehydrofobeerde gipsplaat, versterkt met glasvezel. Verder uit hydrofobe buitenlagen die stevig aan de innovatieve kern gebonden zijn en opgebouwd zijn uit een mengsel van anorganische en organische vezels, geïmpregneerd met een specifieke coating. En nog een meerwaarde: door het gebruik van een spouwplaat verhoog je de akoestische weerstand tegen geluid van buiten, zoals verkeerslawaai.

Gebruik en Voordelen

Wanneer gebruiken?

 • Wind- en regendichting van geventileerde en niet-geventileerde houten staalskeletconstructies
 • Voor toepassingen aan de buitenzijde van het binnenspouwblad
 • Brandbescherming van achterliggende elementen en isolatie dankzij K2 10/30

Voordelen

 • Blootstelling tot 12 maanden – kan tijdens de installatie tot 1 jaar worden blootgesteld alvorens de gevelbekleding wordt aangebracht
 • Krachtige vochtbarrière – de gipsplaat gaat langer mee dankzij de geavanceerde vochtwerende formule
 • Hygrothermische, dimensionele stabiliteit – verzekert een goede lucht- en waterdichtheid
 • Geen wind en regendicht membraan meer nodig – reductie van de projectkosten
 • Brandveiligheid – uitstekend brandgedrag met brandreactieklasse A1

Standaard tot extreem: je vindt je vochtwerende gipsplaten bij Siniat. Wat ze sowieso gemeenschappelijk hebben? Ze bieden bescherming tegen potentiële schade, resulteren in een gezonder binnenklimaat, en garanderen een snelle en eenvoudige plaatsing.

Innovatieve, slimme en efficiënte oplossingen

Geteste & gecertificeerde oplossingen

Wereldwijd beschikbaar