Duurzaamheid

SINIAT, INNOVATIEVE & DUURZAME PRODUCENT VOOR DE BOUW

Een betere toekomst, daar zetten wij ons bij Etex en Siniat alle dagen voor in. We zijn een duurzame producent van producten voor de bouw, en innovatie helpt ons daarbij. Met talrijke initiatieven monitoren we onze ecologische en sociale impact. Zo helpen we je mooie, inspirerende en verantwoorde woon- en werkplekken creëren – het ultieme doel. Dat we doen wat we beloven, ontdek je hier.

GIPS, 100% RECYCLEERBAAR

Wat je absoluut moet weten: gips is één van de meest duurzame materialen in de markt. De gipsplaten van Siniat zijn 100% recycleerbaar met behoud van kwaliteit, en dit telkens weer. Siniat beschikt bovendien over alle certificaten rond duurzaamheid en impact op milieu en omgeving, zoals EPD (Environmental Product Declaration), LCA (Life Cycle Assessment). Dit maakt onze voetafdruk meetbaar, vanaf grondstof tot afval. Daar zijn we best trots op, en ook op onze andere engagementen.

Bekijk onze duurzaamheidsinitiatieven

Duurzaamheidsinitiatieven

Duurzaamheidsinitiatieven

Duurzaamheidsinitiatieven

Lokale & duurzame productie

In onze fabriek te Delfzijl (Nederland) zijn we continu bezig om het productieproces van onze gipsplaten te optimaliseren en het energieverbruik te beperken. We maken enerzijds gebruik van rookgasgips uit een kolencentrale en anderzijds van gerecycleerd gips uit bouwmaterialen. In 2023 maken we de switch van rookgasgips naar natuurgips. Onze productiefaciliteit is gecertificeerd volgens ISO 9001:2015 en ISO14001:2015. Bij het transport van onze producten naar de klant werken we efficiënt en ecologisch door zoveel mogelijk volle vrachtwagens in te plannen. Onze supply chain zorgt ervoor dat grondstoffen vlakbij afgenomen worden. 

Afvalbeheer en recycling

Afval van gips gaat bij ons niet verloren. Siniat hergebruikt ca. 10 tot 15% gerecycleerd gips in het productieproces. Naast gips zijn gipsplaten ook bekleed met papier. Na reiniging – verwijdering van gips – gaat het papierafval terug naar de papierindustrie om het opnieuw in te zetten als grondstof bij nieuwe producten. De cyclus is rond.

Water management

Overtollig water uit de productie wordt opgevangen, gezuiverd en herbruikt. Idem dito voor regenwater. Ongeveer de helft van het water in de productie is afkomstig van regenwater. Het doel is om het gebruik van drinkwater steeds te verlagen. We onderzoeken of we gerecycleerd riool- en oppervlaktewater kunnen aanwenden in het productieproces. Dit project ronden we in 2024 af.

Energieverbruik

Energieopwekking en -verbruik, dat willen we groener hebben. Momenteel werkt onze site in Nederland voornamelijk via een eigen warmtekrachtkoppeling, waarbij de geproduceerde warmte en stoom gebruikt wordt in het productieproces. Daarnaast hebben we alle verlichting vervangen door LED-lampen. Ca. 70% van onze energie produceren we zelf.

Ook in de magazijnen in Tisselt België wekken we al jaren energie op via het zonnenpanelenpark boven het brownfield van Kersdonk. Op het dak van het nieuwe warehouse is voor maar liefst 15.000 m2 bedekt met zonnepanelen. Goed voor 1.300.000 kWh of 1,3 gWh elektriciteit per jaar, wat te vergelijken is met het jaarverbruik van ongeveer 300 gezinnen. 

Verpakking

Verpakkingsmateriaal zal je niet veel vinden bij Siniat. Waar we nog verpakkings- en transportmateriaal gebruiken, zorgen we ervoor dat dit ecologische materialen zijn. Denk aan het gebruik van duurzaam hout voor onze paletten (FSC-label) en duurzaam papier voor onze labels. Defecte palletten gaan terug naar de palletfabricage. Daarnaast stappen we steeds meer af van de standaardverpakkingen en verpakken we meer klantspecifiek. Er worden dan net zoveel gipsplaten geleverd op een werf als nodig. 

BREEAM

Voor je BREEAM-projecten biedt Siniat zekerheid. BREEAM is een duurzaamheidskeurmerk en staat voor Building Research Establishment Environmental Assessment Method. Via ons EMS (Milieumanagementsysteem) doen we aan planning, controle, bewaking en verbetering van onze operationele maatregelen ter bescherming van het milieu evenals aan milieugericht beheer van onze activiteiten en medewerkers. Dat we dit goed doen, bewijst ons ISO 14001-certificaat. Zeker voor BREEAM-projecten is dat certificaat een belangrijk document om extra punten binnen te halen op het onderdeel ‘materialen’ voor de credit MAT 5: onderbouwde herkomst van materialen. De EMS ISO 14001 van Siniat scoort tier level 3 en scoort dus 1.5 voor BREEAM, een cradle-to-cradle zilvercertificering.

Gipsrecycling via Gips Recycling Benelux

Siniat recyclet ook gipsafval dat vrijkomt bij bouw-, renovatie- en sloopwerken. Het afval wordt door Gips Recycling Benelux ingezameld en verwerkt tot een schoon gipspoeder in de fabriek naast die van Siniat en aansluitend als nieuwe grondstof aangeleverd. Siniat past het gerecyclede gipspoeder al jaren toe bij de productie van nieuwe gipskartonplaten. Door zowel het gipsafval als het gipspoeder in Nederland te houden, wordt er zo groen mogelijk geproduceerd en realiseren we samen een besparing van meer dan 90% op de CO2-uitstoot ten opzichte van het storten van gipsafval.

Duurzame labels

United Nations Global Compact goals

Duurzame labels

UN Global Impact

Siniat is samen met Etex in januari 2020 toegetreden tot het UN Global Compact. Dit is een gezamenlijk initiatief van bedrijven, VN-agentschappen en groepen die wereldwijd de arbeidsbelangen en het maatschappelijk middenveld vertegenwoordigen. We selecteerden 10 SDG’s die het relevantst zijn voor ons en we gaven die een prioriteit. Onze bedrijfsvoering ademt deze duurzame prioriteiten en onze mensen maken het mee waar.

Ecovadis

Ecovadis

Ecovadis

EcoVadis evalueert de manier waarop bedrijven de principes van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) integreren. De instantie meet de verbetering in de hele keten van toelevering en productie. Etex en Siniat maken deel uit van de top 25% van bedrijven beoordeeld door EcoVadis. We behaalden alvast een zilveren score.

Download de Duurzaam Inspireren brochure

Hier stopt het niet, onze duurzame transitie gaat steeds verder. Gedreven door onze doelstelling ‘Inspiring Ways of Living’ verhogen we de standaard in duurzaamheid en maatschappelijke verantwoordelijkheid. Ja, ook in de bouw.

Meer weten over onze initiatieven? Vraag onze brochure ‘Duurzaam inspireren’ aan, uiteraard klimaatneutraal gedrukt.

Bedankt voor uw aanvraag!

Via volgende link kan u de Duurzaam Inspireren brochure downloaden. Een extra kopie werd verstuurd via mail om er zeker van te zijn dat u het gewenste document goed heeft ontvangen. 

Persoonlijke gegevens

Persoonlijke gegevens

Leveringsadres

Leveringsadres

Door dit formulier in te dienen, gaat u ermee akkoord dat uw persoonsgegevens worden verwerkt om de gevraagde informatie te verstrekken, in overeenstemming met onze Privacyverklaring.

Door dit formulier in te dienen, gaat u ermee akkoord dat uw persoonsgegevens worden verwerkt om de gevraagde informatie te verstrekken, in overeenstemming met onze Privacyverklaring.

 

 

 

 

 

Cover Duurzaam Inspireren.png

Waste management-icon-blue.png

Afvalbeheer & recycling

Water-icon-blue.png

Watermanagement

Sustainability-icon-blue.png

Decarbonisatie en hernieuwbare energie