Ziekenhuis AZ Alma

Eeklo, Belgique
Ga naar:

Gegevens & uitdagingen

AZ Alma is een regionaal ziekenhuis met 110 artsen, 1250 medewerkers, 125 vrijwilligers en 513 bedden, aanvankelijk nog verdeeld over de campussen in Eeklo en Sijsele. Een nieuwbouw moet deze twee campussen vanaf 2017 verenigen. Voor de binnenafwerking wordt zo'n 125.000 m² Hydropanel gebruikt. De staalconstructie in het Atrium krijgt een vuurvaste beschermlaag met Prégyfeu-A1. Beide sterke, hoogwaardige Siniat materialen.

Installatiefase

Voor de afwerking van de binnenwanden werd gekozen voor de vezelcementplaat Hydropanel. Met slechts 12mm kon men de gewenste sterkte en stootvastheid bereiken, iets wat niet mogelijk geweest was met traditionele wandplaten waarbij men meer dan één plaat nodig heeft. Een ander voordeel is dat men dankzij Hydropanel voor de bevestiging van allerlei zaken geen extra versteviging op de achterzijde hoefde aan te brengen. Tweemaal tijdwinst dus. Voor het brandveilig maken van de stalen structuren in het Atrium werd gebruik gemaakt van Prégyfeu-A1. Deze gebruiksvriendelijke plaat levert namelijk al bij 12,5 mm een goede brandweerstand op. De keuze voor hoog performante, tijdsbesparende materialen heeft bijgedragen aan een vlotte installatiefase.

125.000 m²

Voor de binnenafwerking werd zo'n 125.000 m² Hydropanel gebruikt

Alle oplossingen in één plaat

De vele voordelen van Hydropanel: 1. Zeer hoge stootweerstand 2. Uitmuntende brandprestatie 3. Verhoogde akoestische weerstand 4. Bestand tegen extreme uittrekkrachten 5. Extreem vochtbestendig 6. Schimmelwerend en rotvast 7. Chemische weerstand

"Gezien het hier om een ziekenhuis gaat, waar toch veel met bedden en karren gemanoeuvreerd wordt, stonden de sterkte en de stootvastheid van de vezelcementplaat met stip in het lastenboek. Daarom kozen wij voor de Hydropanel vezelcementplaat van Siniat."

Marnix Nuyten, ProjectmanagerJansen Finishings

Resultaten

Lokale impact

"In het ontwerp hebben wij een duidelijk onderscheid gemaakt tussen 2 functiegroepen: de verpleegeenheden en de medisch-technische eenheden. Volumematig hebben wij gestreefd naar een zo compact mogelijk gebouw met aandacht voor terreinbezetting, uitbreidbaarheid en loopafstanden."

Jo De Maesschalck, architect
AAPROG Architecten